Esi- ja alkuopetus

Ikäryhmät
esi- ja alkuopetus
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus, kielen rikas maailma, minä ja meidän yhteisömme
Aiheet
monilukutaito, osallistuminen ja vaikuttaminen, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Sunnuntaina vietettiin kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Lukekaa Uutisvuoksen juttu Tänään on sananvapauden päivä — mitä sinä haluat sanoa?

Keskustelkaa yhdessä: Miksi on tärkeää, että jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä? Uskallatko sinä kertoa aina sen, mitä mieltä olet? Mitkä asiat rajoittavat mielipiteen ilmaisemista? Saako mielipiteensä ilmaista millä tavalla tahansa?

Uutisvuoksi kysyy sananvapauden päivän kunniaksi, mitä sinä haluaisit juuri nyt sanoa. Mieti, mitä sinä tahtoisit sanoa ja kenelle. Esitä viestisi ryhmälle ja kerro, miksi tämä asia on sinulle tärkeä. Kerro viestisi myös sille henkilölle, jolle se on kohdistettu.

Alakoulu

Ikäryhmät
alakoulu
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus
Aiheet
monilukutaito, osallistuminen ja vaikuttaminen

Lukekaa Viiskunnan pääkirjoitus Käytä vapauttasi ja tutustukaa Sanomalehtien Liiton sananvapauden päivän ilmoitukseen.

Keskustelkaa yhdessä: Mikä on sananvapauden merkitys koulussa, yhteiskunnassa, perheessä tai kaveripiirissä? Millaisia rajoja sananvapaudella on? Tehkää pareittain oma sananvapauden päivän ilmoitus.

Yläkoulu

Ikäryhmät
yläkoulu
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus, yhteiskuntaoppi
Aiheet
monilukutaito, osallistuminen ja vaikuttaminen

Keskustelkaa pienryhmissä trollaamisesta. Miksi netissä trollataan? Onko trollaaminen osa sananvapautta vai onko se sananvapauden rajoittamista? Entä onko trollaaminen kiusaamista tai voiko se olla propagandaa? Keskustelkaa lisäksi siitä, millainen vastuu sananvapauteen liittyy. Saako sanoilla johtaa harhaan? Pitääkö aina olla vakavissaan?

Journalistin ohjeisiin kuuluu vaatimus totuudenmukaisuudesta. Kokeilkaa, miltä alueenne sanomalehden pääuutissivu näyttäisi, jos ohjetta totuudenmukaisuuteen ei noudatettaisi.

Lukio ja ammatillinen koulutus

Ikäryhmät
lukio ja ammatillinen koulutus
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus, yhteiskuntaoppi, maantieto
Aiheet
monilukutaito, kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Lukekaa Helsingin Sanomien juttu Suomi on sananvapauden ykkösmaa – EU-maiden erot repesivät ennennäkemättömiksi, jossa käsitellään Euroopan sananvapaustilannetta ja siinä tapahtuneita muutoksia.

Valitkaa pareittain tarkasteltavaksi yksi maa, jonka sijoitus Toimittajat ilman rajoja -järjestön listauksessa on Suomea heikompi. Tutustukaa siihen, millainen sananvapauden tilanne valitsemassanne maassa on.  Millaisia konkreettisia vaikutuksia sananvapaustilanteella on ihmisten elämään? Miksi sananvapaustilanne on maassa nykyisenkaltainen ja millaisia muutoksia siinä on tapahtunut? Tutustukaa lisäksi johonkin maassa ilmestyvään lehteen.

Ottakaa lähtökohdaksi jonkin suomalaisen sanomalehden päivän lehti. Muokatkaa sitä sellaiseksi, että se olisi voinut ilmestyä tarkastelemassanne maassa. Olisiko kaikkia aiheita voinut käsitellä? Ketkä olisivat päässeet ääneen?

Lisää oppituntivinkkejä