Sanomalehtiviikko 30.1.–3.2.2017

Vuoden 2017 Sanomalehtiviikolla haastoimme pohtimaan omaa mediamaailmaa ja sitä, mihin sisältöihin sinä luotat netissä ja miksi.

 

Sanomalehtiviikkoa vietetään vuosittain tammi–helmikuun vaihteessa. Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Siihen kannattaa osallistua aktiivisesti!

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Vuoden 2017 Sanomalehtiviikolla haastoimme pohtimaan omaa mediamaailmaa ja sitä, mihin sisältöihin luotat ja miksi.  Pureudumme myös sosiaalisen median kupliin ja siihen, miten ne vaikuttavat käsitykseemme maailmasta ja siitä, mikä on totta. Kannustamme myös kurkistamaan oman somekuplan ulkopuolelle.

slvko_2017 banneri 600x500px

Uusi lasten ja nuorten verkkolehti

meidan_juttu_logo

Sanomalehtiviikolla voi kätevästi aloittaa satavuotiaan Suomen juhlinnan. Tammikuussa avatussa Meidän juttu -verkkolehdessä julkaistaan lasten ja nuorten tekemiä juttuja. Meidän juttu on kaikkien Suomen koulujen käytössä koko juhlavuoden ajan.
Toimittajana lapset ja nuoret oppivat muun muassa luotettavan lähteen tunnistamista, erilaisten juttutyyppien lainalaisuuksia ja journalismin eettisiä pelisääntöjä.
Jutun tekeminen on myös kätevä tapa oppia katsomaan asioita uudesta, itselle vieraasta näkökulmasta.

Uudet oppimateriaalit: toimittajan työn harjoittelua

Sanomalehtiviikolla käytössänne on kaksi uutta oppimateriaalia, jotka antavat työkaluja toimittajan työn harjoitteluun.

Jutuntekijän opas

Yläkoulu- ja lukioikäisten Jutuntekijän opas avaa toimitusprosessia ideoinnista tiedonhakuun ja faktantarkistukseen käytännön harjoitusten avulla.

Jutuntekijän opas

Jutuntekijanopas_nettiin_isokokoinen_Page_01

Vikkilän Sanomat

Alakoululaisten Vikkilän Sanomat -lautapelin avulla voi harjoitella hauskalla tavalla toimittajan työtä.

Vikkilän Sanomat: Pelilauta

Vikkilän Sanomat: Pelihahmot, -kortit ja -ohjeet

Vikkilän Sanomathahmot, peliohje, pelikortit_Page_1

Materiaaleista on tarjolla myös painetut versiot, joita opettajat voivat tilata suoraan meiltä täältä. Painettuja materiaaleja on rajoitettu määrä.

Onko tämä totta? Työkaluja median luotettavuuden arviointiin

Onko tämä totta? -oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan. Se on suunnattu yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille. Materiaali on julkaistu Sanomalehtiviikolla 2016.

Onko tämä totta?

onkotamatotta_FINAL_kansi1

Avoinna olevat digilehdet kootusti

Sanomalehtiviikolla sanomalehdet toimittavat kouluihin lehtiä opetuskäyttöön. Viime vuonna kouluihin ja oppilaitoksiin toimitettiin yli puoli miljoonaa printtilehteä. Lehtien tilaukset hoidetaan suoraan lehtien kautta. Kannattaa seurata oman alueen lehden ilmoittelua aiheesta.

Monet lehdet avaavat digilehtensä opetuskäyttöön. Kokoamme avoinna olevat lehdet Tutustu sanomalehtiin -sivulle.

 Muut materiaalit