Mediakasvatusmateriaaleja etäopetukseen

Kaikki tuottamamme mediakasvatusmateriaalit ovat verkossa vapaasti hyödynnettävissä. Monet niistä soveltuvat hyvin myös etäopetukseen ja oppilaiden itsenäiseen työskentelyyn. Nappaa tästä vinkit.

 

Tehkää juttuja

Päiväni journalistina -työkalun avulla voitte toteuttaa juttuprojekteja, joita voi tehdä myös etäopiskeluna. Tehkää juttuja vaikkapa parhaista etäopiskelun käytännöistä tai koronan vaikutuksesta arkeenne ja julkaiskaa niitä sivustolla.

Yläkouluun ja toiselle asteelle suunnattu Jutuntekijän opas antaa taustaa ja harjoituksia juttujen tekemiseen. Useat harjoitukset voi tehdä myös itsenäisesti. Tai kokeilisitteko toimituksen aamupalaveria (Jutuntekijän opas s. 12–13) etäyhteyden välityksellä?

Rekisteröidy Päiväni journalistina -sivuston käyttäjäksi täällä.

Pohtikaa journalismin pelisääntöjä

Luotettavan tiedon merkitys korostuu tällaisena kriittisenä aikana. Luotettavan median pelisääntöihin pääsee pureutumaan Missä kulkevat median rajat? -videoiden avulla. Ne sopivat hyvin myös etätyöskentelyyn.

Journalistit esittävät videoilla yhdeksän median toimintaan liittyvää eettistä kysymystä. He vastaavat myös itse esittämiinsä kysymyksiin. Tavoitteena on herätellä keskustelua journalismin merkityksestä ja sen etiikasta.

Kaksi ensimmäistä videota pureutuu perusasioihin: mitä journalismi on ja millaisia eettisiä kysymyksiä sen taustalla on.  Loput videot avaavat käytännön esimerkkien kautta eettisiä kysymyksiä toimitusten arjessa. Käsiteltävänä on seitsemän erilaista tapausta.

Ohje työskentelyyn:

  • Katso avausvideo, jonka lopussa toimittaja esittää käytännön toimitustyöhön liittyvän eettisen kysymyksen.
  • Pohdi, mitä itse vastaisit kysymykseen. Kirjoita vastauksesi ylös. Voit myös jutella aiheesta kaverin kanssa etäyhteyden välityksellä.
  • Katso lopuksi toimittajan vastaus.

Lämmittelynä teemaan kannattaa tehdä Millainen toimittaja olisit? -testi, jonka avulla voi kokeilla, kuinka hyvin sinulla on hallussa journalistin ohjeet.

Kokeilkaa vaikuttamista

 Seiso sanojesi takana -pelit herättävät huomaamaan vaikuttamisen mahdollisuuksia arjessa. Omat rajat ja Sukset ristissä -pelit sekä vaikuttamisbingo soveltuvat hyvin myös etätyöskentelyyn.

On tärkeää, että lasten ja nuorten ääni kuuluu mediassa myös tällaisena poikkeuksellisena aikana. 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -opas antaa käytännön vinkkejä siihen, miten hyödyntää mediaa vaikuttamisen välineenä.  Opas on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle. Oppaasta saa vinkkejä muun muassa mielipidekirjoituksen tekemiseen.

Oppituntivinkit pureutuvat ajankohtaisiin korona-uutisiin

 

Tuoreimmissa oppituntivinkeissä tutustutaan ajankohtaisiin korona-uutisiin eri näkökulmista. Niissä annetaan vinkkejä tylsyyden taltuttamiseksi korona-arjessa, pohditaan luotettavan tiedon merkitystä poikkeustilanteessa, tutustutaan erilaisiin etäopetuksen käytäntöihin ja perehdytään pandemioiden historiaan.

Oppituntivinkit ilmestyvät pari kertaa kuukaudessa. Ne voi tilata myös sähköpostiin.

Uusimmat oppituntivinkit löydät täältä.