Mediakasvatusmateriaaleja
Tuotamme mediakasvatuksellisia oppimateriaaleja eri ikäryhmille. Kaikki materiaalit voit ladata tai tulostaa tältä sivulta. Osan materiaaleista saa tilattua myös painettuna versiona täältä
Yläkoulu ja toinen aste
- 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä
- Seiso sanojesi takana. Neljä peliä vaikuttamisesta.
- Missä kulkevat median rajat? -video-oppimateriaali
- Tehdään juttu kirjastossa -työpaja
- Millainen toimittaja olisit? -testi
- Nuoret estradille. Rohkeutta ja vastuuta.
- Pidä silmät auki. Jutuntekijän opas
- Toimitusvaltaus! Ja yhdeksän muuta mediakasvatusprojektia
- Onko tämä totta? Työkaluja median luotettavuuden arviointiin
- Iltapäivälehtien journalismi -video-oppimateriaali
- Nuoret estradille. Vaikuttamisen avaimia nuorisotyöhön
- Opas mielipidekirjoittamiseen
- Opas uutisten analysointiin
10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -opas
10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -opas antaa käytännön vinkkejä siihen, miten hyödyntää mediaa vaikuttamisen välineenä. Opas on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle.
10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -opas
Seiso sanojesi takana: Neljä peliä vaikuttamisesta
Seiso sanojesi takana on pelillinen oppimateriaali, joka herättää huomaamaan osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia omassa arjessa. Materiaali koostuu neljästä itsetuntumusta sekä mielipiteen ilmaisun ja vaikuttamisen taitoja tukevasta pelistä: Omat rajat -kaupunkisuunnistus, Sukset ristissä -vuorovaikutustesti, vaikuttamisbingo ja Jätetään jälki -peli, jota pelataan omassa lähiympäristössä karttasovelluksen avulla.
Materiaalin ovat tuottaneet Sanomalehtien Liitto ja Aikakausmedia yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa osana Nuoret estradille -tutkimushanketta. Hankkeessa on aiemmin julkaistu kaksi oppimateriaalia. Hanke on Koneen säätiön rahoittama.
Missä kulkevat median rajat? Video-oppimateriaali mediaetiikasta
Materiaalin videoilla journalistit esittävät median toimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Mitä sinä vastaisit?
Oppimateriaali on suunnattu yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Kokonaisuuden avulla voi pitää journalismin ideaa ja etiikkaa avaavan oppitunnin.
Missä kulkevat median rajat? -video-oppimateriaali
Tehdään juttu kirjastossa -työpaja
Tehdään juttu kirjastossa -työpaja on 5.–7.-luokkalaisille suunnattu mediakasvatuksen oppimiskokonaisuus, joka toteutetaan koulun ja kirjaston yhteistyönä. Työpajassa oppilaat tutustuvat sanoma- ja aikakauslehtiin, tekevät omia lehtijuttuja ja harjoittelevat monipuolista tiedonhakua.
Opettaja ja kirjastonhoitaja järjestävät työpajan yhdessä. Pajassa on neljä tehtäväkokonaisuutta, joista osa on tarkoitettu tehtäväksi kirjastossa ja osa koulussa. Työskentelyyn kannattaa varata kaksi kirjastovierailua – yksi lehtiin tutustumista ja yksi tiedonhakua varten. Voitte myös muokata kokonaisuudesta teille sopivan ja halutessanne valita tehtäväksi vain osan tehtäväkokonaisuuksista.
Voit ladata ja tulostaa työpajan oppimateriaalin, julisteen ja ohjeet tältä sivulta.. Halutessasi voit myös tilata painetut versiot aineistoista täältä.
Työpajan materiaalipaketti:
Oppilaiden työvihko
Juliste
Kirjastonhoitajan ohjeet
Opettajan ohjeet
Materiaalikokonaisuuden ovat tuottaneet yhteistyössä Sanomalehtien Liitto ja Aikakausmedia.
Testaa, millainen toimittaja olisit
Nyt pääset testaamaan, kuinka hyvin hallitset Journalistin ohjeet. Millainen toimittaja olisit? -testin avulla voit kokeilla, miten itse toimisit toimittajana kymmenessä erilaisessa käytännön tilanteessa.
Testin tavoitteena on havainnollistaa, millaisia eettisiä periaatteita on journalismin takana. Testi on suunnattu erityisesti yläkoulu- ja lukioikäisille.
Millainen toimittaja olisit? -testi
Nuoret estradille #2 Näkökulmia julkaisemisen etiikkaan
Nuoret estradille #2 -materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Se antaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta erityisesti osana nuorisotyötä.
Materiaali on osa Tampereen yliopiston, Aikakausmedian ja Sanomalehtien Liiton kolmivuotista Nuoret estradille -yhteishanketta. Hanke pureutuu nuorten monilukutaitohaasteisiin, tutkii ja kehittää mediapedagogisia malleja mediakasvatukseen, sekä tuottaa ja julkaisee oppimateriaalia nuorisotyöhön.
Nuoret estradille #2 Rohkeutta ja vastuuta
Pidä silmät auki. Jutuntekijän opas
Tämän oppaan käytännöllisten harjoitusten avulla voi opetella toimittajan työtä. Materiaalin ydin ovat harjoitukset, joiden avulla voi käydä läpi koko juttuprosessin ideoinnista tiedonhankintaan, jutun rakentamiseen ja faktantarkistukseen. Materiaalia voi hyödyntää sekä osana opetusta että nuorisotyössä.
Valtaosin harjoitukset tehdään pienryhmissä. Paitsi jutun tekemisen taitoa, harjoitukset opettavat myös ryhmässä toimimista ja vahvistavat uskallusta kertoa näkemyksensä ja ottaa kantaa.
Sanomalehtien Liitto on tuottanut materiaalin yhteistyössä Helsingin kaupungin Nuorisoasiankeskuksen Nuorten ääni -toimituksen kanssa. Kaikki harjoitukset ovat Nuoren ääni -toimituksen tekemiä ja ne on testattu myös käytännössä.
Pidä silmät auki. Jutuntekijän opas.
Vikkilän Sanomat. Lautapeli alakoululaisille
Vikkilän Sanomat on lautapeli alakoululaisille. Lapset saavat pelin edetessä esimakua toimittajan työn eri vaiheista: ideoinnista, tiedonhankinnasta, kuvittamisesta, kirjoittamisesta ja faktantarkistamisesta. Pelilaudan toisella puolella Valle Valpas, Reportteri Ruu, Uuna Uutisnokka ja Kirjoittaja Kaiku antavat vinkkejä jutun tekemiseen.
Vikkilän Sanomat: Pelihahmot, -kortit ja -ohjeet
Toimitusvaltaus! Ja yhdeksän muuta mediakasvatusprojektia
Uusi ops korostaa muun muassa ilmiöpohjaista oppimista, projektimaista työskentelyä ja yhteistyötä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Uudesta Toimitusvaltaus! Ja yhdeksän muuta mediakasvatusprojektia –materiaalista saat käytännöllisiä vinkkejä lähisanomalehden kanssa toteutettavaan yhteisprojektiin
Kaikki materiaalissa esitellyt projektit on testattu käytännössä lukuvuoden 2015–2016 aikana. Projekteja voi kokeilla eri-ikäisten oppilaiden kanssa. Niitä on ollut tekemässä sekä alakoululaisia että yläkoululaisia ja toisen asteen opiskelijoita.
Toimitusvaltaus! Ja yhdeksän muuta mediakasvatusprojektia
Onko tämä totta? Työkaluja median luotettavuuden arviointiin
Onko tämä totta? -oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan. Se on suunnattu yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille.
Materiaalissa tarkastellaan muun muassa mielipiteen ja faktan eron kaventumista, feikkiuutisia, netin keskustelukulttuuria, mainonnan ja journalismin rajaa sekä totuutta kuvassa. Materiaali avaa sitä, miten journalismi eroaa kaikesta muusta sisällöstä. Sanomalehtien Liitto 2016.
Onko tämä totta? Työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan -oppimateriaali
Iltapäivälehtien journalismi -video-oppimateriaali
Mikä on skuuppi? Miksi lööppi liiottelee? Saako juorun julkaista? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Verkon valtiaat -oppimateriaali.
Sanomalehtien Liiton tuottaman Verkon valtiaat. Miten iltapäivälehti taipuu median murrokseen? -oppimateriaalin avulla voi perehtyä siihen, millainen on iltapäivälehti ja millaiset ovat sen journalistiset käytännöt. Oppimateriaali koostuu kuudesta videosta ja jokaiseen videoon liittyvistä taustatehtävistä.
Jokaisen videon voi katsoa yksittäin, mutta niistä voi myös rakentaa esimerkiksi 1-3 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaali on suunnattu yläkoululaisille.
Videoiden käsikirjoitus ja toimitus Pasi Kivioja, toteutus Marko Valkonen ja sisällön suunnittelu sekä tuotanto Hanna Romppainen / Sanomalehtien Liitto. Taustatehtävät: Hanna Romppainen/ Sanomalehtien Liitto 2015.
Taustatyöskentely: Mikä tekee iltapäivälehden?
Keskustelkaa yhdessä:
- Mikä on iltapäivälehti? Miten se eroaa perinteisestä sanomalehdestä? Mitä iltapäivälehtiä Suomessa ilmestyy?
- Luetteko iltapäivälehtiä? Miksi? Ostatteko printtilehden vai luetteko verkkojuttuja?
- Millaista on iltapäivälehtien journalismi? Millaisia juttuja iltapäivälehdissä julkaistaan?
Kokeilkaa:
Poimikaa alueenne maakunta- tai paikallislehdestä muutama uutisotsikko. Muuttakaa otsikot sellaisiksi, että ne olisi voinut julkaista iltapäivälehdessä. Mikä muuttuu? Miksi iltapäivälehtien otsikointityyli poikkea maakuntalehden otsikoinnista?
Osa 1. Näin syntyy iltapäivälehti
Videossa avataan sitä, miten iltapäivälehden printti- ja verkkolehti syntyy. Video taustoittaa myös iltapäivälehtien historiaa ja sitä, miten median murros on vaikuttanut iltapäivälehtiin.
Katso video
Taustatyöskentely: Miksi media on murroksessa?
1.) Keskustelkaa yhdessä videon katsomisen jälkeen:
- Videolla kerrotaan, ettei iltapäivälehdissä julkaista juoruja. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
- Mistä iltapäivälehdet saavat tulonsa? Miten verkon ja printin ansaintalogiikat eroavat toisistaan?
- Mikä on iltapäivälehtien vahvuus median murroksessa?
- Miten netti on vaikuttanut iltapäivälehden tekemiseen?
- Miksi lähdekriittisyys on tärkeää verkkotoimittajan työssä?
2.) Videossa viitataan median murrokseen.Perehtykää tarkemmin, millainen murros Suomen mediakentässä on käynnissä.
- Millainen on suomalainen mediakenttä, mitkä ovat sen suurimmat toimijat ja millaista on niiden välinen kilpailu? Millainen on kaupallisen median ja Yleisradion rooli?
- Miksi media on murroksessa? Miten murros on vaikuttanut mediayrityksiin ja niiden tulonsaantiin?
- Miten perinteiset mediayritykset ovat vastanneet murrokseen? Millaisia uusia haastajia median kentälle on tullut?
Osa 2. Skuupin metsästäjät
Videossa kerrotaan Ilta-Sanomien toimittajan Arja Paanasen tekemistä valelääkäripaljastuksista. Video avaa sitä, millainen oli tiedonhankintaprosessi skuupin taustalla.
Katso video
Taustatyöskentely: Voiko journalismi muuttaa maailmaa?
1.) Keskustelkaa yhdessä videon katsomisen jälkeen:
- Mikä on skuuppi?
- Mitä valelääkärin paljastaminen vaati toimittaja Arja Paanaselta?
- Millaisia lähteitä Paananen hyödynsi?
- Millainen merkitys on sillä, että valelääkäri paljastui?
- Voiko journalismi muuttaa maailmaa? Miten?
- Keskittyykö media riittävästi epäkohtien paljastamiseen?
- Millaisiin asioihin journalistien pitäisi teidän mielestänne tarttua?
2.) Perehtykää siihen, miten valelääkäripaljastus eteni ja kuka Esa Laiho on.
3.) Ryhtykää tutkiviksi journalisteiksiTutkiva journalisti paljastaa yhteiskunnallisia epäkohtia ja pureutuu uusiin, yllättäviin ja pimentoon jääneisiin aiheisiin. Ryhtykää tutkiviksi journalisteiksi. Mikä yhteiskunnallinen epäkohta kaipaisi teidän mielestänne selvittämistä? Millaisella jutulla asiaan voisi vaikuttaa?
Tehkää taustoittava uutisjuttu valitsemastanne aiheesta. Sen julkaisumuodon voitte valita itse – siinä voi hyödyntää kirjoitettua tekstiä, kuvaa, videota tai vaikkapa äänikerrontaa. Julkaiskaa juttunne valitsemallanne alustalla.Perehtykää valitsemaanne aiheeseen monipuolisesti erilaisia lähteitä hyödyntäen. Tiedonkeruuseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Tutkivan journalistin työssä tarvitaan myös sinnikkyyttä – tieto ei löydy välttämättä helposti.
Osa 3. Mikä myy?
Videossa kerrotaan, millaiset aiheet myyvät lööpissä ja verkossa. Millainen on vetävä otsikko lööpissä? Entä mikä merkitys lukijamäärillä on verkossa?
Katso video
Taustatyöskentely: Miten uutisia voi myydä?
1.) Keskustelkaa yhdessä:
- Miten uutisia voi myydä?
- Miten lukijaa houkutellaan lukemaan printtilehden tai verkkolehden juttu?
- Nykyään puhutaan paljon klikkiuutisista. Millainen on klikkijutun otsikko? Millä keinoilla lukija houkutellaan klikkaamaan juttua?
- Onko lööppi totta? Entä vastaavatko juttujen otsikot aina juttujen sisältöä? Liioitteleeko lööppi?
- Millaiset otsikot houkuttelevat teitä lukemaan jutun?
2.) Ryhtykää lööpintekijäksi.
Valitkaa tarkasteltavaksi jommankumman iltapäivälehden verkkolehti. Silmäilkää sinne valittuja juttuja. Valitkaa sellaiset aiheet, jotka teidän mielestänne ovat päivän tärkeimpiä ja kiinnostavimpia. Tehkää lööppi, jonka tarkoitus on myydä tämän päivän verkkolehti lukijoille. Miettikää lööppiä tehdessä, miten aiheista saisi lukijoiden mielestä mahdollisimman kiinnostavia ja mitkä aiheet myyvät.
Osa 4. Julkisuuden siunaus ja kirous
Videossa pureudutaan siihen, mitä julkisuus on. Mitä julkkikset hyötyvät julkisuudesta? Entä miksi julkkikset kiinnostavat mediaa?
Katso video
Taustatehtävät: Mihin julkisuutta tarvitaan?
1.) Keskustelkaa yhdessä:
- Miksi julkisuuden henkilöt kiinnostavat lukijoita? Luetteko te julkkisjuttuja?
- Mikä merkitys julkisuudella on poliitikolle, yritysjohtajalle, viihdeartistille tai tosi-tv-tähdelle? Millaisia vaikutuksia julkisuudella voi olla? Miksi julkisuus voi ahdistaa?
- Millaisista julkkiksiin liittyvistä aiheista lehtien ei pitäisi kirjoittaa? Kenestä julkkiksesta kirjoitetaan teidän mielestänne liikaa?
- Kumpi on tärkeämpi: sananvapaus vai oikeus yksityisyyteen? Miksi poliitikon yksityisyyden suoja on pienempi kuin tavallisella ihmisellä?
2.) Kokeilkaa itse (valitkaa jokin seuraavista):
- Valitkaa pienryhmässä yksi nyt pinnalla oleva julkkis ja seuratkaa, mitä iltapäivälehdet hänestä kirjoittavat. Millainen kuva julkkiksesta muodostuu juttujen perusteella? Mitkä asiat jäävät syrjään? Pohtikaa myös, kuka lukee tästä julkkiksesta kirjoitettuja juttuja – kenelle ne on suunnattu? Tehkää sarjakuva tai animaatio julkkiksesta ja hänen suhteestaan julkisuuteen. Kuvatkaa siinä, mihin julkkis tarvitsee juttuja ja miten ne vaikuttavat häneen. Kuvatkaa myös sitä, mihin lukija tarvitsee näitä juttuja ja mllainen vaikutus niillä on häneen.
- Esimerkiksi prinsessa Dianan ja Amy Winehousen kuolemien yhteydessä on puhuttu paljon median vastuusta. Perehdy siihen, mitä ”julkisuuden kirous” voi pahimmillaan tarkoittaa. Millaisia traagisia seurauksia ihmisten mielenkiinnolla voi olla? Valitse jokin todellinen tapahtuma ja tarkastele sitä, millainen median rooli tapahtumien kulussa on ollut.
- Mitä julkkis hyötyy julkisuudesta? Valitse joku julkisuuden henkilö, jonka menestymisessä julkisuudella on ollut ratkaiseva merkitys. Perehdy siihen, miten valitsemasi julkkis käyttää julkisuutta hyödykseen. Millaiset rajat hän asettaa julkisuudelle? Millaisia taitoja julkisuudessa olo häneltä vaatii?
Osa 5. Missä kulkevat median rajat?
Iltapäivälehtien toimittajat, päätoimittajat ja kuvaaja vastaavat videolla muun muassa siihen, voiko kuka tahansa joutua lööppiin, julkaistaanko kiinnostava juttuvinkki tai julkkisjuoru heti ja ryhtyykö kuvaaja onnettomuuspaikalla kuvaamaan vai auttamaan uhreja.
Katso video
Taustatyöskentely: Journalismin etiikka
1.) Keskustelkaa yhdessä videon katsomisen jälkeen:
- Miksi vain tarkistettua tietoa painetaan lehteen?
- Miksi epäiltyjen nimiä, seurustelujuoruja tai rikoksentekijän etnistä taustaa ei julkaista?
- Miksi kuka tahansa ei voi joutua lööppiin?
- Millainen on julkisen ja yksityisen tilan ero?
- Saako onnettomuuspaikalla kuvata?
- Mihin journalistin ohjeita tarvitaan? Mitä seuraisi, jos mikään ei säätelisi journalismia?
- Mikä on Julkisen sanan neuvosto?
- Onko iltapäivälehtien journalismi eettistä?
2. ) Tehkää journalistin eettisiin ohjeisiin pureutuva Millainen toimittaja olisit? -testi ja keskustelkaa sen jälkeen pienryhmissä:
- Oliko teille kaikissa testin tilanteissa selvää, miten pitää toimia? Mitkä tilanteet olivat vaikeimpia?
- Valitkaa vähintään kaksi testissä kuvattua tilannetta ja keskustelkaa siitä, miten niissä pitäisi toimittajana/kuvaajan toimia.
- Mitä seuraisi, jos journalistin ohjeita ei olisi?
3.) Valitkaa yksi seuraavista:
- Pohtikaa yhdessä, mihin Journalistin ohjeita tarvitaan. Valitkaa yksi journalistin ohjeista. Miettikää konkreettisia esimerkkejä, millaisia ongelmia aiheutuisi, jos tätä ohjetta olisi. Perehtykää myös Julkisen sanana neuvoston antamiin vapauttaviin ja langettaviin päätöksiin ja niiden taustalla oleviin journalistin ohjeisiin.
- Kuvitellaan, että journalistin ohjeet ovat kadonneet – lehdet saavat tehdä rajatta mitä tahansa. Millaisia aiheita olisi tällaisen lehden päivän lööpissä? Tehkää tällaisen säännöttömän lehden lööppi ja merkitkää siihen, mitä journalistin ohjeita se rikkoo. Perehtykää tarvittaessa tarkemmin journalistin ohjeisiin.
- Miksi piilomainonta on kiellettyä? MItä seuraisi, jos se olisi sallittua? Mitä on natiivimainonta ja miten se haastaa journalismin ja mainonnan rajaa? Kokeiltaa itse, millaiselta näyttäisi sanomalehti, jossa journalismin ja mainonnan rajat olisivat kokonaan kadonneet.
Osa 6. Lukijan monet roolit
Videossa kerrotaan lukijan roolin muuttumisesta. Enää lukija ei ole pelkästään vastaanottaja vaan hän voi osallistua aktiivisesti lehden tekemiseen. Videossa kerrotaan, miten iltapäivälehdet sitouttavat lukijoita ja miten lukijapalaute vaikuttaa toimituksen työhön.
Katso video
Taustatyöskentely: Millainen on sinun mediapäiväsi
1.) Keskustelkaa yhdessä videon katsomisen jälkeen
- Mitä hyötyä tai iloa sinulle on median seuraamisesta?
- Millaista uutta medianlukutaito nykyään tarvitaan?
- Miksi iltapäivälehdillä on verkossa paljon nuoria lukijoita?
- Miten lukijan rooli on muuttunut?
- Millaista sisältöä te tahtoisitte iltapäivälehtiin?
2.) Pidä mediapäiväkirjaa
Kirjaa ylös, millaisia medioita päivittäin seuraat ja kuinka kauan käytät niiden parissa aikaa. Kirjaa ylös myös pääsyy, miksi seuraat kutakin mediaa – mitä sen seuraaminen sinulel antaa. Onko keskiössä esimerkiksi tiedonsaanti, viihtyminen, ajan kuluttaminen tai vuorovaikutus. Listaa sekä ns. perinteiset median muodot (tv, radio, lehdet) että uudet mediat (mm. sosiaalinen media, pelit)Keskustelkaa yhdessä:
- Millainen rooli medialla on arjessanne. Kuinka paljon aikaa se vie?
- Seuraatteko enemmän uutisia vai viihdettä? Kuinka paljon seuraatte ns. perinteisiä medioita? Millainen on niiden rooli?
- Mihin tarvitsette mediaa? Millaista elämänne olisi ilman mediaa?
- Millainen rooli medialla on yleensä nykyihmisen arjessa?
Nuoret estradille. Vaikuttamisen avaimia nuorisotyöhön
Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali antaa käytännön työkaluja mediakasvatukseen nuorisotyössä.
Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali on avuksi erityisesti silloin, kun vasta aletaan avata omaa ääntä – kun esiintyminen ja oman mielipiteen kertominen eivät vielä ole varmalla pohjalla. Materiaali antaa konkreettisia työkaluja oman äänen etsimiseen ja vaikuttamisen taitojen harjoittelemiseen.
Materiaali on julkaistu osana Tampereen yliopiston, Sanomalehtien Liiton ja Aikakausmedian yhteistä Nuoret estradille -hanketta.Hanketta rahoittaa Koneen säätiö. 2015.
Lisätietoja Nuoret estradille -hankkeesta saat Tampereen yliopiston sivuilta
Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali
Opas mielipidekirjoittamiseen
Mitä mieltä? -materiaalissa on tietoa mielipidekirjoittamisesta ja sen tyyleistä sekä runsaasti tehtäväehdotuksia opetuksen tueksi. Opas on tarkoitettu pääasiallisesti lukioiden ja toisen asteen opettajille. Halutessasi voit tilata painetun version oppaasta täältä. (2010)
Mitä mieltä? Opas mielipidekirjoittamiseen.
Opas uutisten analysointiin
Uutisen lukutaito. Miten lukea analyyttisesti sanomalehteä on kattava opas uutisten ja uutiskuvien analysointiin. Opas sisältää runsaasti analysointi- ja harjoitustehtäviä. Se on suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille. (2014)
Uutisen lukutaito. Miten lukea analyyttisesti sanomalehteä
50 vinkkiä esiopetukseen
50 vinkkiä. Sanomalehti esiopetuksessa -vihkoon on koottu vinkkejä sekä printti- että verkkolehden hyödyntämiseen päiväkodissa ja esikoulussa. Vihkon tehtävissä on huomioitu esiopetuksen sisältöalueet. (2014)
50 vinkkiä. Sanomalehti esiopetuksessa
Ykkös–kakkosten Puppe-passi
Alakoululaisille suunnatuissa verkkolukupasseissa on hauskoja sanomalehtiin liittyviä tehtäviä. Puppe-passi on suunnattu 1.–2.-luokkalaisille.
Kolmos–nelosten Turre-passi
Alakoululaisille suunnatuissa verkkolukupasseissa on hauskoja sanomalehtiin liittyviä tehtäviä. Turre-passi on suunnattu 3.–4.-luokkalaisille.
Vitos–kutosten Rolle-passi
Alakoululaisille suunnatuissa verkkolukupasseissa on hauskoja sanomalehtiin liittyviä tehtäviä. Rolle-passi on suunnattu 5.–6.-luokkalaisille.