Hiirikin odottaa joulua

Ikäryhmät
esi- ja alkuopetus
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus
Aiheet
monilukutaito

Lukekaa Forssan Lehden juttu Mäntypuiston ikkunassa seurataan pikkuisen Hiirusen joulunodotusta – Eskarit syövät varmuuden vuoksi välipalan jalat ilmassa.

 • Mitä kaikkea Mäntypuiston jouluikkunassa tapahtuu?
 • Mitä pidätte Mäntypuiston päiväkodin pienten joulukalenterista? Entä isojen toiminnallisesta kalenterista?
 • Millaisessa kodissa pikku Hiirulainen asuu?

Katsokaa jouluinen video Kunnallislehden Facebook-sivuilta: Jouluiloa Kuntsarin lukijoille Rungon koulun kolmannen luokan oppilailta. Heidän joulukuulumisista luvassa lisää lehdessä myöhemmin

Vastaa vielä Lasten Uutisten kyselyyn Miten vietät joululomasi? 

Valkea vai musta joulu?

Ikäryhmät
alakoulu
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus, ympäristö- ja luonnontieto
Aiheet
monilukutaito

Pitkän aikavälin sääennuste ulottuu jo jouluun, ja monissa lehdissä on julkaistu juttuja joulun säästä. Tutkikaa juttujen avulla, millainen joulun sää näyttää tulevan eri puolille Suomea.

Jutelkaa yhdessä: Millainen on sinun toiveidesi joulusää? Missä päin Suomea näyttäisi nyt olevan sinulle mieluisin sää joulun aikaan? Ideoikaa kivoja joululomatekemisiä sekä valkeaan että mustaan jouluun

Karjalan Heili toivoo jouluisia kuvia. Ota jouluinen kuva, jossa näkyy, millainen sää teillä päin juuri nyt on. Lähetä se halutessasi Karjalan Heilin toimitukseen

Popparit esiin!

Ikäryhmät
yläkoulu
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus, yhteiskuntaoppi
Aiheet
monilukutaito, osallistuminen ja vaikuttaminen

Sanna Marin valittiin Suomen uudeksi pääministeriksi viime viikolla. Aiempi pääministeri Antti Rinne erosi, koska hallituskumppani keskusta ei enää luottanut häneen.

Käykää aluksi yhdessä läpi seuraavat asiat: Miksi Suomeen valittiin uusi pääministeri? Mitä puoluetta hän edustaa? Mitkä puolueet ovat mukana uudessa hallituksessa? Mitkä puolueet ovat sen ulkopuolella oppositiossa?

Pääministeriehdokkaaksi valitulle Marinille satoi onnitteluja sekä hallituksesta että oppositiosta. Lukekaa Kalevan juttu Marinille onnitteluja hallituksesta ja oppositiosta, Orpo toivottaa voimia ja viisautta – ”Luotan sinuun”, vakuuttaa puolestaan keskustan Kärnä ja Helsingin Sanomien uutinen Halla-ahon twiitistä puuttui popcorn. Keskustelkaa yhdessä:

 • Kuinka paljon te käytätte viestinnässänne emojeita? Millaisia merkityksiä ne tuovat viesteihin?
 • Millainen sävy eri puolueiden johtajien onnitteluissa on?
 • Miksi Jussi Halla-ahon onnittelussa on mukana popcorn-emoji? Millaisen sävyn se tuo onnitteluun?
 • Helsingin Sanomat siteerasi sanottua-palstalla Halla-ahon onnittelua ilman popcorn-emojia, mutta julkaisi sitten uutisen, jossa kerrottiin, että twiitistä puuttui popcorn. Pohtikaa, miksi tämä oli niin olennainen tieto, että siitä tehtiin oma jatkojuttu.

Perehtykää halutessanne vielä laajemmin aiheeseen ja lukekaa Jussi Pullisen essee Huvittunut sivullinen syö naksuja

Hallituskriisi livenä

Ikäryhmät
lukio ja ammatillinen koulutus
Oppiaineet
äidinkieli ja kirjallisuus, yhteiskuntaoppi, kuvataide
Aiheet
monilukutaito, osallistuminen ja vaikuttaminen

Kuluneina viikkoina Suomen poliittisessa kentässä kävi poikkeuksellinen myllerrys: pääministeri Antti Rinne erosi ja uudeksi pääministeriksi nousi Sanna Marin.

Politiikan seuraajalle hallituskriisi tarkoitti lukuisien ovien seuraamista. Toimittajat päivystivät ovien takana ja mediat lähettivät katselijoille livelähetystä, jossa odotettiin ovien avautumista. Jutuissa seurattiin hallituskriisin etenemistä hetki hetkeltä (ks. esim. Turun Sanomien liveseuranta).

Lukekaa Jari Tervon kolumni Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta ja alku toimittaja Tommi Parkkosen näkökulmatekstistä Iltalehdestä Näkökulma: Hallituskriisi kuin Norppalive.

Perinteisesti liveseurantaa tai raportointia on tehty urheilujournalismissa, mutta nykyään yhä useammin myös esimerkiksi politiikan uutisissa. Keskustelkaa yhdessä:

 • Miksi mediat tekevät livelähetyksiä? Mitä lisäarvoa ne tuovat uutisointiin?
 • Millaisesta journalismin, uutisen ja median käytön muutoksesta ovilivet kertovat?
 • Onko ovilive journalismia?
 • Miten verkko muuttaa uutista ja erilaisia juttutyyppejä?

Livenä ja läsnä. Verkon uudet juttutyypit -teoksessa Terhi Uppola kertoo, että verkossa journalismi hyödyntää esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tai peliteollisuudesta tuttuja keinoja. Some vaikuttaa siihen, millaista kerrontaa journalismilta odotetaan.

Ideoikaa uudenlaisia uutisoimisen tapoja, jotka ammentavat tubettajien, pelien tai somekerronnan tyylistä. Ottakaa aiheeksi hallituskriisi (tai valitkaa jokin muu teitä kiinnostava uutisaihe) ja pohtikaa, miten siitä voisi uutisoida uudella tavalla. Lähtekää ideoinnissa liikkeelle omasta kiinnostuksesta – mikä saisi teidät kiinnostumaan esimerkiksi hallituskriisin käänteiden seuraamisesta.

Lisää oppituntivinkkejä