Sanomalehtiviikko jälleen tammikuun lopussa

Sanomalehtiviikkoa vietetään seuraavan kerran 28.1.–1.2.2019  

Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Siihen kannattaa osallistua aktiivisesti!  Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Info: Sanomalehtiviikkoa on vietetty vuodesta 1995

Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla. Vuonna 1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä 15.1. ja se muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995. Tärkein asia oli alusta saakka maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.

Vinkki: Mediataitoviikkoa vietetään heti Sanomalehtiviikon jälkeen.

Mediakasvatusteemojen käsittelyä kannattaa jatkaa myös Sanomalehtiviikon jälkeen, kun vietetään valtakunnallista Mediataitoviikkoa.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Teemaviikon tiistaina vietetään kansainvälistä Safer Internet Daytä.

Kaikki media-kasvatusmateriaalit löydät koottuna täältä


Uusi video-oppimateriaali mediaetiikasta nyt julki!

Missä kulkevat median rajat? on journalismin ideaa ja etiikkaa avaava video-oppimateriaali, jonka pohjalta yläkoulun tai toisen asteen opettaja voi pitää mediaetiikkaa käsittelevän tunnin. Myös toimittajat voivat hyödyntää materiaalia kouluvierailulla.

Journalistit esittävät videoilla yhdeksän median toimintaan liittyvää eettistä kysymystä.  He vastaavat myös itse esittämiinsä kysymyksiin. Tavoitteena on herättää kouluissa keskustelua journalismin merkityksestä ja sen etiikasta.

”Voiko
urheilutoimittaja
olla fani?”

Materiaali laittaa pohtimaan muun muassa sitä, voiko urheilutoimittaja olla fani, saako julkkiksen avioerosta kirjoittaa jutun, jos julkkis itse ei sitä halua ja pitäisikö median lopettaa terrori-iskuista uutisoiminen.

Mediaetiikkaan keskittyvä oppimateriaali on osa Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden aikana nostetaan journalismin merkitys puheenaiheiksi koulussa ja järjestetään kouluneuvostoja, joissa yläkoulu- ja lukioikäiset voivat äänestää JSN:n käsittelemistä esimerkkitapauksesta. Kampanjasivusto julkaistaan tammikuussa osoitteessa www.vastuullistajournalismia.fi.

 


Meidän jutussa keskiössä luotettavien lähteiden tunnistaminen ja mediakritiikki

Sanomalehtiviikolla kannattaa hyödyntää myös Meidän juttu -verkkolehteä. Sen avulla voi kätevästi tehdä luokasta toimituksen.

Sanomalehtiviikolla tahtoisimme kuulla Meidän jutussa, miten teemaviikko näkyy teidän koulussanne. Tehkää myös juttuja, joissa arvioitte eri sanomalehtien sisältöjä ja sitä, kuinka hyvin lehdet huomioivat lapset ja nuoret.

Uusien Meidän juttu -tehtäväkorttien avulla voitte toteuttaa nopeasti juttuprojekteja luokassanne. Kannustamme tekemään mediakriittisiä juttuja ja pohtimaan eri lähteiden luotettavuutta. Tehkää juttu vaikkapa siitä, miten te käytännössä arvioitte eri lähteiden luotettavuutta omassa media-arjessanne – mihin uutiseen luotatte ja mihin ette. Tai tehkää juttu jostakin itseä kiinnostavasta aiheesta ja tutkikaa samalla, millaisiin tietolähteisiin törmäätte ja mitkä kriteerit tekevät lähteestä luotettavan.

Jos et ole vielä Meidän jutun käyttäjä, rekisteröidy mukaan täällä.

Juttujen tekemisen tukena kannattaa hyödyntää Jutuntekijän opasta sekä Vikkilän Sanomia. Yläkoulu- ja lukioikäisten Jutuntekijän opas avaa toimitusprosessia ideoinnista tiedonhakuun ja faktantarkistukseen käytännön harjoitusten avulla. Alakoululaisten Vikkilän Sanomat -lautapelin avulla voi harjoitella hauskalla tavalla toimittajan työtä


Testaa, hallitsetko journalistin ohjeet

Voiko onnettomuusuutiseen ottaa kuvia sosiaalisesta mediasta? Mitä teet, kun kuntapomo uhkaa sinua potkuilla juttusi takia? Entä jos haastateltavasi on tukevassa humalassa?

Toimittaja joutuu käyttämään eettistä harkintaa joka päivä. Millainen toimittaja olisit? -testin avulla voit kokeilla, miten hyvin hallitset toimittajien työtä määrittelevät Journalistin ohjeet.

Journalistin ohjeiden noudattamista valvoo Julkisen sanan neuvosto JSN. Testisuorituksesi arvioi JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström.


Onko tämä totta? Työkaluja median luotettavuuden arviointiin

Onko tämä totta? -oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan. Se on suunnattu yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille. Materiaali on julkaistu Sanomalehtiviikolla 2016.

Onko tämä totta?

onkotamatotta_FINAL_kansi1


Tehtävävinkkejä Sanomalehtiviikolle