Sanomalehtiviikkoa vietetään seuraavan kerran 3.–7.2.2020

Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Tervetuloa mukaan!

 

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Edellisellä Sanomalehtiviikolla 28.1.–1.2.2019 oli teemana vaikuttaminen. Kannustimme vaalikevään kunniaksi lapsia ja nuoria osallistumaan ja toimme esiin median monisuuntaista roolia vaikuttamisen välineenä.

Info: Sanomalehtiviikkoa on vietetty vuodesta 1995

Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla. Vuonna 1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä 15.1. ja se muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995. Tärkein asia oli alusta saakka maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.

Vinkki: Mediataitoviikkoa vietetään heti Sanomalehtiviikon jälkeen.

Mediakasvatusteemojen käsittelyä kannattaa jatkaa myös Sanomalehtiviikon jälkeen, kun vietetään valtakunnallista Mediataitoviikkoa.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Teemaviikolla vietetään kansainvälistä Safer Internet Daytä.

Kaikki mediakasvatusmateriaalit löydät koottuna täältä


Uusi materiaali: 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä

Vuoden 2019 Sanomalehtiviikon teema on vaikuttaminen. 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä -opas antaa käytännön vinkkejä siihen, miten hyödyntää mediaa vaikuttamisen välineenä.  Opas on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle.

Voit hakea oppaasta painetun version Educasta 25.1.–26.1.2019 osastoltamme 6e69.


Lisää materiaaleja vaikuttamisen taitojen harjoitteluun


Materiaaleja kriittisen medialukutaidon harjoitteluun


Materiaaleja jutuntekijöille

  • Jutuntekijän opas. Oppaan käytännöllisten harjoitusten avulla voi opetella toimittajan työtä
  • Vikkilän Sanomat -lautapeli: Pelilauta & hahmot, kortit ja ohjeet. Vikkilän Sanomat on lautapeli alakoululaisille. Lapset saavat pelin edetessä esimakua toimittajan työn eri vaiheista
  • Meidän juttu -verkkolehti. Meidän juttu -verkkolehdessä julkaistaan lasten ja nuorten tekemiä juttuja. Sen avulla voit tehdä luokastasi toimituksen.

 


Tehtävävinkkejä Sanomalehtiviikolle