Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää! Sanomalehtiviikko 3.–7.2.2020

Koulujen ja uutismedian yhteistä Sanomalehtiviikkoa vietetään vuosittain. Vuoden 2020 Sanomalehtiviikon teemana oli ilmastonmuutos.

 

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Tervetuloa mukaan!

Sanomalehtiviikolla 2020 oli keskiössä ilmastonmuutos. Pureuduimme ilmastonmuutosuutisointiin, avasimme median roolia luotettavan ilmastotiedon välittäjänä ja kuulimme lasten ja nuorten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta. Viikon slogan oli ”Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää”.

 

Info: Sanomalehtiviikkoa on vietetty vuodesta 1995

Sanomalehtiviikkoja järjestettiin yksittäistapauksina jo 1970-luvulla. Vuonna 1988 järjestettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivä 15.1. ja se muutettiin helmikuussa pidettäväksi sanomalehtiviikoksi vuonna 1995. Tärkein asia oli alusta saakka maksuttomien sanomalehtien saaminen oppilaiden luettavaksi.

Vinkki: Mediataitoviikkoa vietetään heti Sanomalehtiviikon jälkeen.

Mediakasvatusteemojen käsittelyä kannattaa jatkaa myös Sanomalehtiviikon jälkeen, kun vietetään valtakunnallista Mediataitoviikkoa. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Teemaviikolla vietetään kansainvälistä Safer Internet Daytä.


Uusi oppimateriaali antaa työkaluja ilmastouutisoinnin tarkasteluun

Vuoden 2020 Sanomalehtiviikon oppimateriaali Pallo hallussa. Ilmastonmuutos haastaa myös median antaa työkaluja ilmastouutisoinnin tarkasteluun.

Materiaali avaa median ilmastonmuutosuutisointia sekä sitä, millainen rooli medialla on ilmastonmuutoksesta kertomisessa ja sen torjunnassa. Siinä puhutaan myös nuorten ilmastoliikkeestä ja siitä, miten media voisi kertoa ratkaisuja ja tarjota myös toivoa.

Aineisto koostuu taustateksteistä, haastatteluista ja käytännön harjoituksista. Sitä voi hyödyntää eri oppiaineiden tunneilla.

Materiaali julkaistaan Educa-messuilla 24.–25.1. Tule hakemaan omasi osastoltamme 6e60.

Lataa aineisto: Pallo hallussa. Ilmastonmuutos haastaa myös median.


Osallistu luokkasi kanssa Päiväni journalistina -tempaukseen

Haastamme Sanomalehtiviikolla lapsia ja nuoria ryhtymään toimittajiksi yhden päivän ajaksi ja tekemään uutisia oman paikkakunnan asioista. Sanomalehtiviikon teeman mukaisesti kannustamme tekemään erityisesti ympäristö- ja ilmastouutisia.

Olemme tuottaneet koulujen käyttöön helppokäyttöisen Päiväni journalistina -sivuston, jossa lasten ja nuorten tekemät jutut ja kuvat julkaistaan. Sivusto on vapaasti kaikkien Suomen koulujen käytössä.

 


Lehdissä tapahtuu Sanomalehtiviikolla

Sanomalehtien Liiton jäsenlehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti Sanomalehtiviikkoon. Viikko näkyy lehtien sisällöissä, silloin tehdään paljon kouluvierailuja ja valtaosa toimittaa lehtiä opetuskäyttöön. Tutustu lehtien Sanomalehtiviikon toimintaan täällä: Lehdissä tapahtuu Sanomalehtiviikolla 2020.

Sanomalehtiviikon ydin on uutisten monipuolinen seuraaminen kouluissa. Jäsenlehtemme toimittavat jälleen viikon aikana lehtiä opetuskäyttöön – sekä printtinä että diginä. Muista tilata Sanomalehtiviikon lehdet ajoissa lähilehdestäsi. Tilaukset hoidetaan suoraan kustakin lehdestä.


Materiaaleja vaikuttamisen taitojen harjoitteluun:


Materiaaleja kriittisen medialukutaidon harjoitteluun


Materiaaleja jutuntekijöille

  • Jutuntekijän opas. Oppaan käytännöllisten harjoitusten avulla voi opetella toimittajan työtä
  • Vikkilän Sanomat -lautapeli: Pelilauta & hahmot, kortit ja ohjeet. Vikkilän Sanomat on lautapeli alakoululaisille. Lapset saavat pelin edetessä esimakua toimittajan työn eri vaiheista.

 


Tehtävävinkkejä Sanomalehtiviikolle

Kaikki mediakasvatusmateriaalit löydät koottuna täältä