Luetko sinä? -kampanjan voitot Mäntsälään, Poriin ja Hyvinkäälle

Kahdeksasluokkalaisille suunnattu Luetko sinä? -kampanja on nyt ratkennut. Tämän vuoden kampanjan voitti Riihenmäen koulun 8F-luokka Mäntsälästä. Toiseksi sijoittui Porin Kuninkaanhaan koulun 8A ja kolmanneksi Pohjoispuiston koulun 8A Hyvinkäältä.

Luetko sinä? -kampanjassa kahdeksasluokkalaiset kirjoittivat arvioita Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Juuli Niemen novellista Rakkaudesta lajiin, joka julkaistiin sanomalehdissä syyskuun alussa. Novelli sai kahdeksasluokkalaiset pohtimaan uusperheen haasteita, isä–poika-suhteen jännitteitä sekä sitä, miten teini-ikäinenkin tarvitsee isän tukea ja läsnäoloa.

Voittotekstin Ihmisiä itse kukin kirjoitti Maija Joensuu. Teksti on arvioraadin mukaan ehjä ja hallittu kokonaisuus. Kirjoittaja tekee novellista oivaltavia tulkintoja ja avaa hyvin myös lukukokemustaan. Toiseksi sijoittuneen Matilda Mannströmin tekstiä Auta minua, olenhan vasta nuori arvioraati kiittää persoonallisesta tyylistä, koskettavuudesta ja hyvistä tulkinnoista. Kolmanneksi sijoittuneen Ida-Maria Kouhian Kipuilua on raadin mukaan kypsä teksti, jossa näkyy vahva novellin vertauskuvallisen tason ymmärtäminen.

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Tänä vuonna loppukilpailu oli melko tasainen. Terävät analyysit novellista sekä hyvin jäsennellyt arviot ilahduttivat raatia. Toisaalta raati kaipasi teksteihin enemmän lukemisen paloa ja oivaltamisen iloa sekä lukijan omaäänistä luentaa.

Luetko sinä? on kahdeksasluokkalaisille suunnattu kampanja, jonka Suomen Kustannusyhdistys ja Sanomalehtien Liitto järjestivät nyt seitsemättä kertaa. Kampanjaan osallistui tänä vuonna yli 9 100 kahdeksasluokkalaista.

Kisan voittoteksteihin ja arviointiraadin perusteluihin voit tutustua osoitteessa www.luetkosina.fi.

Keskustele (0 kommenttia)
Kirjoita kommentti